dijous, 8 d’abril del 2010

‘Salvem el Cabanyal’ denuncia les agressions policials d’Ajuntament i Delegació de Govern mentre planta cara a les demolicions

La Plataforma ‘Salvem el Cabanyal’ manté concentracions de protesta contra la campanya d’enderrocs d’habitatge que començava aquesta setmana. La plataforma veïnal considera que els enderrocs, que posen en perill la integritat del barri, són il·legals, donada l’Ordre Ministerial que suspenia l’execució del PEPRI, impulsat per l’Ajuntament de València, i que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana.

Si el dimarts ja es registraven dures intervencions de la policia municipal, les intervencions de la policia estatal el dimecres han provocat un nombre elevat de ferits. Les accions policials eren, és clar, una maniobra política per tal de situar el debat no en la violència urbanística sinó en la violència física. També cercaven el silenci informatiu i no és gens casual que entre els ferits hi hagi periodistes. La Unió de Periodistes Valencians ha condemnat l’actuació policial, tot manifestant que “la policia ha atacat de forma indiscriminada als periodistes que estaven cobrint la notícia”.

Des de ‘Salvem el Cabanyal’ s’ha manifestat una sensació d’abandonament envers la Delegació del Govern espanyol a València. Si algú confiava en el color polític del govern espanyol, del delegat de govern o del subdelegat, molt s’haurà esvaït aquesta confiança. Les forces d’ordre (que a València són encara competència del Ministeri de l’Interior i no de la Generalitat) no han intervingut pas per previndre enderrocs, sinó justament per protegir la feina de les excavadores. I no tan sols han protegit els treballs de demolició, sinó que han passat a l’agressió contra els manifestants, a la identificació de periodistes, a les detencions, etc. La Plataforma qualifica de les actuacions de les cossos de policia (estatal i municipal) de propis d’una ‘policia dictatorial’, i han demanat la dimissió del delegat, Ricard Peralta, i subdelegat, Lluís Felip Martínez.