dimecres, 12 de maig del 2010

La consulta de la Diagonal i el paper dels periokoi de l'Hospitalet i d'Esplugues

La reforma de la Diagonal es troba en plena consulta. Quina mà de mitjans! Quina mà de "voluntaris"! Quina mà de punts de votació! I set dies amb punts de votació fixos! I es pot votar presencialment i també electrònicament! I el primer dia, hi havien participat 25.000 persones. Si la progressió continua, la xifra de votants podria ser de gairebé 200.000 persones. De nou sentirem que aquesta participació és baixa, que tot el que no sigui participacions de més del 50%, no valen per res. No obstant això, paga la pena no oblidar que la "participació ciutadana" o la "democràcia participativa" tenen una vessant qualitativa més enllà de la quantitativa.

I és justament en la vessant qualitativa on fa aigües la fase actual del procés participatiu. L'esbombament propagandístic presenta només dues de les tres opcions de vot, amagant sistemàticament el vot C, car se'l pot interpretar com un vot de càstig a les tartarinades del bipartit barceloní.

Val a dir que el fet que el PSC-PSOE, per norma general afortunadament no universal, hagi defensat el boicot abstencionista de les consultes sobre la independència, fa temptador fer una crida similar envers la consulta de la Diagonal. Alfons López Tena es delia aquests dies per qualificar la consulta d'il·legal, en tant que no compta amb el referendament de l'estat. D'altres guarden els comentaris pel dilluns dia 17, per fregar-se les mans davant la "baixa participació". És clar que tot allò que es digui el dilluns dia 17 de maig del 2010, se'ns podrà girar en contra el dia 11 d'abril del 2011, l'endemà de la consulta sobre la independència que es farà a Barcelona.

El que diguin les desenes de milers de barcelonins que participin en la consulta de la Diagonal, ja ho sabem, només tindrà rellevància si coincideix amb el parer de l'Ajuntament de Barcelona. De totes formes, hi ha unes quantes qüestions sobre qui pot votar i qui no en aquesta consulta. El cens total és d'1.397.000 persones. Qui pot votar? Ho poden fer totes les persones empadronades a Barcelona abans del 31 de desembre del 2009, que tinguin més de 16 anys. El criteri de població, doncs, és el mateix que el de les consultes sobre la independència. Però, per què la limitació a les persones empadronades a Barcelona? Són els únics "usuaris" de la Diagonal? No s'ha utilitzat el nom dels usuaris del tramvia (del Llobregat i dele Besòs) per propaganditzar la reforma de la Diagonal? Llavors, com és que els periokoi no hi poden votar, ni A ni B ni C? Potser hi ha una bona justificació. Però és del tot incoherent haver de veure propaganda de la consulta en els plafons de l'estació de metro de Santa Eulàlia, la qual queda en el terme municipal de l'Hospitalet.