dijous, 13 de maig del 2010

Debat a Finestrelles sobre les consultes populars


El local de l’Associació de Veïns de Finestrelles ha acollit aquest vespre un debat sobre les consultes populars, amb la participació de les cinc formacions polítiques amb regidors a Esplugues de Llobregat. El debat ha tractat de les consultes populars, de la participació ciutadana i de la democràcia participativa, amb una clara referència a la consulta sobre la independència que, fins el 20 de juny, impulsa Esplugues Decideix. No han mancat referències, és clar, a la consulta sobre la remodelació de la Diagonal que organitza durant aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona. O també a la Llei de Consultes Populars, recentment aprovada pel Parlament de Catalunya. En el tinter han quedat, però, altres experiències, com ara el procés de recollida d’opinions sobre problemàtiques municipals que impulsa el PP d’Esplugues, o les recents eleccions primàries a Iniciativa d’Esplugues, guanyades per Lídia Ibáñez.

En tot cas, el debat ha servit per veure quines eren les posicions davant la consulta sobre la independència dels líders de les cinc formacions principals del municipi.

Enric Giner, del PSC, ha manifestat el seu respecte per la consulta, alhora que ha defensat la decisió de l’Ajuntament d’Esplugues de no donar-hi suport material. Segons Giner, la principal raó per no prestar aquest suport és el fet que la consulta no es fa d’acord amb la normativa vigent sobre consultes municipals. Giner ha recordat que aquesta normativa exigeix una recollida prèvia de signatures (que ha d’abastar el 10% del cens municipal) i que el tema a consultar sigui de competència municipal. Giner ha recordat que ni des del PSC ni des de l’Ajuntament no hi ha cap consigna quant a la participació (o no) en la consulta.

Lluís Ortega, del PP, també ha manifestat el seu respecte per la consulta. Des del PP d’Esplugues tampoc no hi ha cap consigna quant a la participació (o no) en la consulta. Ara bé, Ortega ha explicitat la seva posició personal de no votar-hi. Segons Ortega, la principal raó per no fer-ho és que la qüestió “d’independència sí, independència no” no és la que toca en aquest moment. No obstant això, ha assenyalat que la perspectiva de Catalunya ha d’anar en el sentit de reprendre el paper de “motor econòmic d’Espanya”.

Lídia Ibáñez, d’ICV, ha defensat la posició de la seva formació política, que s’ha adherit a Esplugues Decideix. Ibáñez ha fet una crida a la participació en la consulta, tot recordant que a Iniciativa hi ha diverses posicions, i que Iniciativa no és un partit independentista. Quant al fet que la consulta sigui “al·legal”, ha fet una crida a organitzar-ne tantes com calgui, sobre tots els temes pertinents, fins a fer-les legals.

Roger Pons, de CiU, també ha assenyalat que la seva formació política s’ha adherit a Esplugues Decideix. Des de CiU, ha dit Pons, es fa una crida a votar-hi, sense explicitar un sentit concret del vot.

Jordi Figueres, d’ERC, ha afirmat que el seu partit també s’adhereix a Esplugues Decideix, i que ho fa amb la defensa explícita del vot afirmatiu.

El debat, que ha començat a les nou del vespre s’ha allargat més de l’hora prevista. Esplugues TV en farà un reportatge. Ha estat el primer acte d’Esplugues Decideix a Finestrelles. L’adhesió de l’Associació de Veïns de Finestrelles ha de fer servir d’impuls a la participació en la consulta. Però, tant a Finestrelles, com a tot Esplugues, el principal repte és aconseguir que tota la població amb dret de votar-hi sàpiga que ho pot fer.

1 comentari:

Lluís Bosch ha dit...

Un reportatge molt interessant, i que demostra moltes coses. La primera és que la política municipal dista molt de la nacional, i això no és una bona notícia per als diputats.
Demostra doncs que el nostre sistema té mancances brutals, i que cal anar plantejant. Aprofitem la crisi.