dijous, 9 d’abril del 2020

El Ple del Congrés aprova una nova pròrroga de l'estat d'alarma fins el 26 d'abril

D'acord amb les dades oficials, gairebé 1 de cada 10 casos diagnosticats de covid-19 han tingut lloc a Espanya, on es concentrarien el 16% de les 94.000 morts registrades. Hi hauria més de 85.000 casos actius d'infecció per SARS-CoV-2, més de 7.000 d'ells en estat greu. Les dades indiquen que Espanya es troba en el màxim epidèmic, i és lògic que el Govern d'Espanya sol·liciti al Congrés una nova pròrroga de l'estat d'alarma aprovat fa quatre setmanes.

El Ple del Congrés del 9 d'abril ha aprovat aquesta pròrroga i ha convalidat tres decrets-lleis relacionats també amb la crisi del covid-19.

Davant de la proposta del Govern de Pedro Sánchez, han presentat propostes de resolució els grups Mixt, Bildu, Ciutadans, Plural, Republicà i VOX.

Degut a la situació de confinament, 307 diputats han sol·licitar votar de manera telemàtica. Sí que hi han assistit els portaveus dels grups parlamentaris.

La proposta de pròrroga del Govern s'estendria fins el 26 d'abril. Segueix en general els criteris previstos pel RD 463/2020, de 14 de març, i modificats pel RD 465/2020, de 17 de març, i pel RD 476/2020, de 27 de març. La situació de confinament retorna a la situació anterior al 27 de març, de manera que sí que podran anar a la feina els treballadors de sectors no essencials que no puguin fer teletreball.

Algunes veus protestaven precisament contra aquesta "relaxació del confinament", mentre que d'altres exigien un "desconfinament" més pronunciat. En tot cas, la sol·licitud d'autorització de la pròrroga ha estat aprovada, amb 270 vots a favor, 54 en contra i 25 abstencions. No han tirat endavant les propostes de l'oposició.

Pel que fa als decrets lleis que han estat convalidats tracten de mesures associades al confinament, que volen garantir els drets d'habitatge i protegir els drets dels treballadors per compte aliè