dijous, 23 d’abril del 2020

La tercera pròrroga de l'estat d'alarma pel covid-19: la sortida al carrer dels menors de 14 anys

El Ple del Congrés autoritzà ahir la tercera pròrroga de l'estat d'alarma pel COVID-19. La principal novetat és que els menors de 14 anys podran acompanyar un adult responsable de la seva cura quan aquest realitzi alguna de les activitats permeses desplaçament (bàsicament, compra de productes bàsics). A Espanya hi ha actualment més de 100.000 casos, xifra que tendeix a créixer ja lentament, mentre que el nombre de casos greus o crítics, de 7.700, es troba dins de les capacitats d'atenció hospitalària. No obstant això a Espanya moren cada dia 400 persones ingressades per covid-19.
El President del Govern, Pedro Sánchez, també aprofità per informa de les conclusions adoptades pel Consell Europeu, que s'ha compromès en la lluita contra la pandèmia de covid-19 i les conseqüències socioeconòmiques d'aquesta crisi.

La proposta de pròrroga del Govern s'iniciaria el 27 d'abril i conclouria el 10 de maig. L'objectiu és aconseguir que es mantingui "la tendència decreixent en la notificació de nous casos diaris de contagis, de pacients hospitalitzats i de defuncions".

En el debat posterior intervingueren Pablo Casado (PP), Santiago Abascal (VOX), Pablo Echenique (UP), Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxC), Iñigo Errejón (MP), Néstor Rego (BNG), Joan Baldoví (Compromís), Edmundo Bal (Cs), Aitor Esteban (PNV), Mertxe Aizpurúa (Bildu), Mireia Vehí (CUP), Ana Oramas (CC), Pedro Quevedo (NC), Sergio Sayas (N+), José María Mazón (PRC), Isidro Martínez Oblanca (FAC), Tomás Guitarte (TE) i Adriana Lastra (PSOE).
Bildu, Cs, el Grupo Plural, ERC i VOX han presentat diferents propostes de resolució, que han estat refusades.

En la votació final sobre la pròrroga han votat en contra VOX, JxC i CUP. Altres partits s'han abstingut. Hi han votat a favor PSOE, PP, Cs i d'altres.