dissabte, 18 d’abril del 2020

Una estimació dels casos infantils d’infecció per SARS-CoV-2 als Estats Units

Pediatria: Les infeccions per SARS-CoV-2 en infants tendeixen a ésser asimptomàtiques o lleus, però això no implica que en l’actual brot pandèmic, la covid-19 pugui suposar una pressió sobre els sistemes sanitaris. Un grup d’investigadors del Women’s Institute for Independent Social Enriquiry (WiiSE), de la University of South Florida i de la University of the West Indies forneixen en un article al Journal of Public Health Management and Practice estimacions sobre els infants infectats per SARS-CoV-2 als Estats Units i sobre els casos pediàtrics greus de covid-19 que es produiran. Fan servir per al seu model els resultats d’estudis realitzats a la Xina per al període de gener-febrer del 2020, així com el nombre de casos pediàtrics de covid-19 que als Estats Units havien requerit d’ingrés a unitats de cures intensives a data de 6 d’abril (74 infants en 19 estats). Així estimen que a data de 6 d’abril, el nombre estimat d’infants infectats als Estats Units de SARS-CoV-2 devia ésser de 176.190 (52.381 menors de 2 anys, 42.857 d’entre 2 i 11 anys, i 80.952 de 12 a 17 anys). Si la proporció d’infeccions pediàtriques acumulades arribés al 5%, hi hauria eventualment un total de 3,7 milions d’infants infectats, la qual cosa es traduiria en 9907 casos que requeririen hospitalització, dels quals 1086 necessitarien ingressar en una unitat pediàtrica de cures intensives. Si la proporció d’infeccions acumulades arribés al 50%, aquestes xifres serien, respectivament, de 37 milions d’infectats, 99.073 hospitalitzats i 10.865 ingressos en unitats de cures intensives. Aquestes xifres il·lustren la capacitat de l’epidèmia de covid-19 de depassar els recursos hospitalaris pediàtrics dels Estats Units, malgrat que realment la covid-19 sigui en termes generals molt menys severa en infants que en adults.

Una modelització de l’impacte pediàtric potencial del covid-19 als Estats Units

Elizabeth Barnett Pathak i Janelle Menard són investigadores del Women’s Institute for Independent Social Enquiry (WiiSE) de Olney, Maryland. Jason L. Salemi és epidemiòleg del College of Public Health de la University of South Florida, a Tampa. Natasha Sobers i Ian R. Hambleton són investigadors del George Alleyne Chronic Disease Research Centre de la University of the West Indies, de Barbados.

Les dades de la Xina, Corea del Sud i d’Itàlia indiquen que la severitat i letalitat de la coronavirosi-19 (covid-19), causada pel SARS-CoV-2 (= HCoV-19) és fortament dependent de l’edat. És molt més severa i letal en gent gran que no pas en infants. La majoria dels casos confirmats d’infecció de SARS-CoV-2 en infants cursen de manera lleu i no requereixen hospitalització. Aquesta tendència estatística pot generar una falsa sensació de seguretat, o veure senzillament en els infants “uns contagiadors sans”. No obstant, aquestes mateixes estatístiques indiquen que hi ha una proporció petita d’infants que sí desenvolupen formes severes de la malaltia i que han d’ésser hospitalitzats.
Al panell del Virtual PICU Systems podem veure que a data del 18 d’abril, hi ha hagut 227 casos positius de covid-19 en infants (sobre un total de 3609 tests) i 9 morts. Pathak et al. han emprat per al seu estudi les dades diàries publicades per aquest sistema entre el 18 de març i el 6 d’abril. Hi apliquen una proporció ajustada basada en l’estudi de Dong et al. (2020) sobre 2143 casos pediàtrics de covid-19.

Pathak et al. realitzen diversos ajustaments al seu model tenint en compte les taxes de detecció d’infeccions estimades per diversos estudis.

Els resultats del model

A data de 6 d’abril, el nombre pacients ingressats en unitats pediàtriques de cures intensives de casos confirmats de covid-19 era de 74. Les dades es corresponen a 140 centres (a data de 18 de març) i a 166 (a data de 6 d’abril), de manera que cobreixen tan sols una part dels centres existents als Estats Units.

D’acord amb el model de Pathak et al. per cada infant amb covid-19 ingressat en una unitat de cures intensives hi hauria 2381 infants infectats amb SARS-CoV-2, d’acord amb una taxa ajustada de 0,00042. Així doncs, estimen que entre el 18 de març i el 6 d’abril, el nombre d’infeccions en persones menors de 17 anys passà de 2381 a 52.381 casos diaris, de manera que en l’acumulat de 19 casos hi hauria hagut 176.190 infeccions.

Pathak et al. contemplen diferents escenaris de penetració de la infecció en infants, des del 0,5% al 60%. Fins i tot si tan sols el 0,5% dels infants dels Estats Units fossin infectats, hi hauria 991 infants que requeririen hospitalització i 109 que haurien d’ésser ingressats en una unitat pediàtrica de cures intensives. Si la infecció arribés al 60% dels infants, aquestes xifres serien de 118.887 casos infantils de covid-19 que requeririen hospitalització i de 13.038 que requeririen un ingrés a unitats de cures intensives.

L’impacte pediàtric de la covid-19 als Estats Units

Pathak et al. calculen durant dos mesos ben bons (febrer i març), el SARS-CoV-2 s’ha transmès de manera comunitària als Estats Units. Que el grau de severitat i de letalitat dels infants sigui menor no ha de fer oblidar, com diuen, que ‘el diable es troba en el denominador’, és a dir que si un percentatge elevat de la població és afectada, el nombre de casos severs de covid-19 seria inassumible per la capacitat dels sistemes sanitaris.

Pathak et al. recorden que als Estats Units hi ha 74 milions de persones menors de 18 anys. Cada punt percentual d’augment de la incidència acumulada d’infeccions per SARS-CoV-2 suposa, doncs, 740.000 infants més infectats, i milers d’infants que haurien d’ésser hospitalitzats. D’acord amb els criteris mèdics, els infants amb pneumònia severa d’adquisició comunitària, definida pel distrès respiratori i hipoxèmia (saturació d’oxigen menor al 90%) requereixen una atenció hospitalària. Si el cas esdevé crític, cal un ingrés en una unitat de cures intensives, amb una continuada monitorització cardiorespiratòria i, si escau, ventilació mecànica i fins i tot diàlisi. A 6 d’abril, hi havia 74 infants ingressats en unitats de cures intensives pediàtriques, i la xifra 12 dies després és de 227.
A començament d’abril el nombre de llits en unitats pediàtriques de cures intensives als Estats Units era de 5100, dels quals un 94% es trobaven en les principals àrees metropolitanes. En la regió de Mountain West, per exemple, el nombre de llits en aquestes unitats és de 5,6 per cada 100.000 infants.

Els infants ingressats per covid-19 passen a l’hospital de mitjana uns 14 dies. Així doncs, si el 50% de la població acabés infectada per SARS-CoV-2 en els propers mesos, això equivaldrien a 1,4 milions de llits-dia per a pacients infantils de covid-19. Els protocols de distanciació social i de quarantena suposen una càrrega afegida per als hospitals que tracten infants amb covid-19, i cal recordar a més que després de l’alta hospitalària es fa necessari seguir unes recomanacions d’aïllament a la llar.

La majoria dels infants amb covid-19 l’han adquirida en l’entorn familiar. Pathak et al. recorden que el 70,1% dels infants viuen amb tots dos progenitors, però que un 10,0% ho fan a més amb un o més avis. Tan sols el 20,1% dels infants viuen en llars on ells són els únics infants; el 38,7% ho fan en llars amb dos infants; el 24,9% en llars amb tres infants i el 16,3% en llars amb quatre o més infants. Donada la forma de transmissió del virus i la persistència en persones infectades (17 dies de mitjana en les vies respiratòries i 27 dies en la femta), s’explica que hi hagi aquests “clústers familiars” de casos. El risc d’infecció és major en les llars reduïdes i de baixos ingressos, on a més els pares no solen tenir opció d’aconseguir un lloc de teletreball. D’altra banda, els casos pediàtrics severs de covid-19 s’associen amb condicions prèvies (pulmonars, cardiovasculars, immunosupressió).

Lligams:

- COVID-19 in Children in the United States. Elizabeth Barnett Pathak, Jason L. Salemi, Natasha Sobers, Janelle Menard, Ian R. Hambleton. Journal of Public Health Management and Practice (2020).