dilluns, 8 de juny del 2009

Les eleccions a Gießen i a Esplugues


Ahir va ser jornada electoral a tot Europa. En molts llocs, a més, de les eleccions al Parlament Europeu, hi havia altres comicis. És el cas de Gießen on, a més d'escollir els eurodiputats de la circumscripció alemanya, hi havia eleccions municipals i comarcals.

En les eleccions municipals de Gießen hi hagut tomb electoral, i Dietlind Grabe-Bolz (SPD) substituirà com a batllessa (Oberbürgermeisterin) a Heinz-Peter Haumann (CDU).

En les eleccions del Landkreis Gießen, la futura presidenta comarcal (Landratin) serà Anita Schneider (SPD), que substituirà al seu company de partit. Per situar-nos cal recordar que la República Federal Alemanya és integrada per diferents estats (landern), un dels quals és Hessen (que té com a capital Frankfurt am Main). El mateix Hessen es troba dividit en tres regions, la central de les quals és Mittlehessen (oficialment, Regierungsbezirk Gießen). Entre els diferents landkreis de Mittlehessen hi ha el Landkreis de Giessen. Així doncs, arran d'aquestes eleccions tindrem una oberbürgermeisterin i una landratin socialdemòcrates, i un regierungpräsident i un ministerpräsident cristianodemòcrates.

A Esplugues tot és més senzill. Alcaldes, presidents comarcals, futurs presidents de Vegueria, presidents de la Diputació, presidents de la Generalitat, etc., etc., han estat, són i seran del PSOE per molt i molt de temps. Del PSC-PSOE, si cal, però del PSOE. Naturalment, és clar, si el nivell municipal, comarcal, vicarial (es diu així, no?) i provincial és "inabastable", qui sap si el nivell autonòmic i estatal no seran amenaçats, respectivament, per CiU i el PP.

La participació a Esplugues ha estat d'un 43%. Les candidatures que han obtingut vots són:
- PSC-PSOE: 6696 vots.
- PP: 3345 vots.
- CiU (Coalició per Europa): 1928 vots.
- ICV-EUiA: 856 vots.
- ERC (Europa dels Pobles-Verds): 695 vots.
- Els Verds-Grup Verd Europeu: 149 vots.
- Unión, Progreso y Democracia: 142 vots.
- Iniciativa Internacionalista: 104 vots.
- Libertas: 83 vots.
- PACMA (Partit Antitaurí): 77 vots.
- Partit Comunista dels Pobles d'Espanya: 31 vots.
- Per Un Món Més Just: 24 vots.
- Partido Socialista de Andalucía: 22 vots.
- Esquerra Anticapitalista-Revolta Global: 21 vots.
- Partit Obrer Socialista Internacionalista (POSI): 16 vots.
- Partit Republicà Català (RC): 12 vots.
- Iniciativa Feminista (iF): 11 vots.
- Partit Família i Vida (PFyV): 11 vots.
- Democracia Nacional (DN): 11 vots.
- Falange Auténtica (FA): 8 vots.
- Unificación Comunista de España (UCE): 7 vots.
- Andecha Astur: 6 vots.
- Falange Española de las JONS: 5 vots.
- Extremadura Unida: 4 vots.
- Centre Democràtic i Social (CDS): 4 vots.
- Movimiento Social Republicano (MSR): 4 vots.
- Frente Nacional (FN): 3 vots.
- Solidaridad, Autogestión Internacionalista (SAIn): 2 vots.
- Centro Democrático Liberal: 2 vots.
- Unio Valenciana (UV): 2 vots
- Alternativa Española (AES): 2 vots.
- Partit Humanista (PH): 2 vots.
- Unidá Nacionalista Asturiana (UNA): 1 vot.

En definitiva, que podem constatar que l'espai internacionalista dels pobles que, amb la CUP va aconseguir el 2004 un resultat electoral de 23 vots, ha quintuplicat de llarg aquesta fita. Ja em perdonareu la ironia...

PD. Afegirem encara a aquest post una data sobre les eleccions europees en l'àmbit nacional català. El 2004, des de l'Institut Pau Vila es va fer una recopilació que segurament enguany no faran. Fem-la, doncs. Per al 2009 ens surt això:

Esquerra estatal: 1805838 vots, que ve a ser un 18,37% del cens
Dreta estatal 1506970 vots, que ve a ser un 15,33% del cens
Regionalistes: 475762 vots i 4,84%
Independentistes: 224768 vots i 2,29%
Verds 58993 vots i 0,60%
Altres 27864 vots i 0,28%
Extrema dreta 26750 vots i 0,27%

Si comparem, bloc per bloc:
- l'esquerra estatal va aconseguir un 47% de vots el 2004 i ara n'hauria tret un 44%.
- la dreta estatal va aconseguir un 34% de vots, i ara n'hauria tret un 37%.
- els regionalistes van aconseguir un 9% i ara haurien tret un 12%. Això és un reflex del creixement de CiU. El mot "regionalista" el prenc de l'Institut Pau Vila, aclarim-ho.
- els independentistes van aconseguir un 7% i ara passarien a un 5%. Això és un reflex de la tendència a la baixa d'ERC cada minut que continuen amb el tripartit. El mot d'independentista ve del Pau Vila, i de nou em perdonareu aquesta ironia...
- els Verds passarien d'0,8 a 1,4%, en gran part per l'embranzida d'Europa-Ecologia de José Bové que, no oblidem-ho, ha quedat en segon lloc en nombre de vots a la Catalunya Nord.
- l'Extrema dreta passa d'un 0,5% a un 0,65%.

És a dir que la Catalunya completa difereix en dos punts interessants respecte del global de la Unió Europea:
- el bloc "socialdemòcrata" i d'esquerra "transformadora" segueix al capdavant i cedeix relativament poc terreny al bloc "liberal-conservador".
- l'augment de l'extrema dreta que es registra en general a la Unió Europea no s'esdevé a Catalunya, segurament perquè elements de l'estatalisme (des del PP de Rajoy fins a l'UMP de Sarkozy, passant per la UPyD de Rosa Díez) poden eixugar part del descontent.

Naturalment, l'especificitat de Catalunya rau en les relacions entre el bloc estatalista (33% del cens) i el bloc no-estatalista (6% del cens), que si fa no fa es mantenen malgrat els malgrats...