dijous, 11 de juny del 2009

El 50% de l'alumnat del Principat es troba per sota de la mediana de rendiment acadèmic

No hi ha res que sigui subjecte de tant de pànic moral com qualsevol notícia referent al sistema educatiu. Aquestes notícies sempre es llegeixen, des de fora del món educatiu, amb un posat de suficiència i amb la cella esquerra lleugerament arquejada. Cada generació (i cada semigeneració) es vanta del fet que la qualitat de l'ensenyament en els seus temps era millor que la de les generacions (i semigeneracions) següents com ho demostra la incompetència manifesta que atribueix als individus d'aquestes generacions (i semigeneracions) següents. Com misàntrops de comèdia grega, la majoria de catalans es freguen les mans delitosos en interpretar totes aquestes notícies com un signe de la ignorància creixents en la que viuran per sempre els seus successors.

Fem-los que es freguin les mans, doncs. S'ha dit que el 25% de l'alumnat que acaba sisè de primària no supera la prova d'avaluació corresponent (una prova que no té cap més rellevància, altrament, car l'Educació Secundària Obligatòria és, per definició, obligatòria). Però el que no ha dit el conseller Ernest és que el 50% de l'alumnat es troba per sota de la mediana. Els que tot ho veuen de color de rosa, podrien dir que un 50% de l'alumnat es troba per damunt de la mediana. També podrien dir que un 75% de l'alumnat ha superat la prova. Si tingués ramats jo no agafaria cap d'aquests que ho veuen tot de color de rosa com a pastors, ja que si haguessen de curar de 100 ovelles i se'ls perdés 1, es quedarien amb les 99 i així, d'ovella en ovella, no en quedaria cap ni una.

Però tornem a la xifra del 50%. Efectivament, un 50% de l'alumnat es troba per sota de la mediana. És més. Es tracta d'una xifra rècord, ja que mai en la història hi ha hagut més d'un 50% de l'alumnat per sota de la mediana.

I pels qui vulguin més titulars escabrosos, que recordin que:
- un 75% de l'alumnat es troba per sota del tercer quartil quant a rendiment acadèmic.
- un 90% de l'alumnat es troba per sota del novè decil quant a rendiment acadèmic.
- un 99% (sí, ho heu llegit bé) es troba per sota del noranta-novè percentil. Només hi ha un 1% que hi sigui per damunt. D'ells serà l'èxit acadèmic.