diumenge, 28 de juny del 2009

Hondures: de conflicte institucional a colp d'estat

Poques hores abans d'iniciar-se la consulta ciutadana que havia d'obrir la porta a una reforma de la Constitució d'Hondures (o a un nou període constituent, tal com defensen alguns moviments socials), hom ja ha passat de "conflicte institucional" (entre el President, d'una banda, i el Comandament de les Forces Armades i la Cort Suprema de Justícia, de l'altra) al colp d'estat. Un moviment que poca gent s'esperava, certament. El mateix Zelaya havia declarat fa uns dies que l'amenaça de colp havia quedat aturada davant del veto que l'Ambaixada dels EUA havia fet a l'oposició dretana. Certament, però, Hugo Chávez i Fidel Castro havien parlat ja en les darreres hores d'aquesta possibilitat: Fidel havia comparat Zelaya amb Allende i Chávez havia comparada la situació amb la viscuda a Veneçuela durant el darrer intent de colp d'estat. Val a dir que no únicament des de l'ALBA (l'organització interamericana promoguda des de Caracas i la Havana) sinó també des de l'Organització d'Estats Americans (OEA) s'havia fet una condemna prèvia de les temptacions colpistes.

D'altra banda el caràcter de masses que havia pres el moviment al voltant del president Zelaya deixava a l'oposició dretana poc marge de maniobra. Han optat per desallotjar Zelaya del poder: l'han detingut, l'han dut a una base de la Força Aèria (la qual, fins ara, havia mantingut la mateixa posició ambígua que va saber cultivar Pinochet fins el mateix 11 de setembre de 1973) i l'han traslladat a Costa Rica. El mateix procediment fet servir a Haïti contra Jean Bertrand Aristide en el colp d'estat de febrer del 2004.

La premsa internacional, a hores d'ara, cerca la reacció de Washington. De moment, la Unió Europea ha condemnat el colp d'estat.

Però el més important són els esdeveniments d'Hondures. El material electoral ja s'ha repartit pel país, amb la qual cosa l'exèrcit i a policia podria intervenir per requisar-lo. I, d'altra banda, ja abans de l'hora prevista per començar la consulta, han començat les mobilitzacions populars contra els colpistes.