dimarts, 28 de juliol del 2009

Barcelona, fa 100 anys: la qüestió de l’armament obrer (dijous 29/07/1909)

L’endemà, dijous, arrenca la quarta jornada de vaga general revolucionària. En les primeres hores del matí la situació és relativament tranquil·la. Molts comerços obren i, malgrat que sovint hi ha cues, la ciutat no es troba realment desabastida.

Cap a les nou del matí es reprenen les protestes i els enfrontaments amb l’exèrcit, la guàrdia civil i la policia. La desigualtat d’armament és evident i per això es fan diversos intents d’assaltar armeries, com la del Batalló dels Veterans per la Llibertat. Cap a les 10 del matí, els enfrontaments armats són ja generalitzats, particularment al Raval, al Clot i a Sant Martí. En el Clot i en Sant Martí l’exèrcit recorre a l’artilleria.

Molts grups, particularment els liderats per membres de les Fraternitats Republicanes, reprenen els incendis de convents i esglésies, molts d’ells ja en estat ruïnós i tots ells evacuats. Així, al carrer València hom prova de cremar de nou el convent de les Concepcionistes, i ho haurien aconseguit si no fos pels trets de la policia.

D’aquesta sèrie: Introducció, dia 26, dia 27, dia 28.