dimarts, 15 de setembre del 2009

L’espai català de comunicació en la televisió digital terrestre

Una de les raons d’existència del Grup de periodistes Ramon Barnils és la normalització de l’àmbit català complet en els mitjans de comunicació en llengua catalana, amb la mateixa normalitat i desacomplexitat que gastava Ramon Barnils, per exemple, en la darrera plana del setmanari El Temps.

És clar que hom pot dir que hi ha obstacles legals i governatius a aquest espai català de comunicació. Just per això des d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) s’impulsa ara una Iniciativa Legislativa Popular per impedir que el clivellament autonòmic continuï suposant un greuge a l’oferta pública televisiva en català. Però aquest mateix clivellament administratiu crea obstacles, ja no legals, sinó mentals entre els professionals de la comunicació.

Aquest dijous 17 de setembre, per parlar d’uns obstacles i d’altres, el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha convidat a la seu d’Òmnium Cultural de Barcelona (Diputació 276, 19.30h) per participar en una taula rodona (Televisió nacional o televisions regionals? El paper de TV3 en la construcció de l’espai català de comunicació):
- Jaume Mateu, president d’Obra Cultural Balear (OCB).
- Toni Gisbert, coordinador d’ACPV.
- Gina Garcías, directora general de Comunicació del Govern Balear.
- Carles Mundó, secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Bàsicament la qüestió rodarà per dos punts. L’obstacle governatiu que suposa el govern popular de la Generalitat Valenciana per a la xarxa de repetidors del senyal de TV3 al País Valencià. I l’obstacle degut a estratègies i conveniències empresarials, que fa que les Illes Balears, per comptes de rebre el senyal principal de TV3 rebi el senyal del Canal Internacional. Obstacles legals i paral·legals, i caldrà superar uns i altres.