dimecres, 23 de setembre del 2009

El report dels 300 reports (contindrà també irregularitats?

Tan important com fer és, sovint, analitzar què fem. Però qui analitza les accions (anàlisis) dels analistes? Qui controla al controlador? De la mateixa manera que hi ha ciències que es dediquen a objectes diversos (la natura, l’humà, la societat, etc.), també hi ha una ciència que es dedica a l’estudi de les ciències i que, malauradament, no podem denominar cienciologia (ens han pispat el nom) ni tampoc no seria del tot correcte dir-ne epistemologia. També la ciència de la ciència, o la recerca sobre recerca científica, són objecte d’estudi. I arribem llavors de la metaciència a la metametaciència. Un quart nivell, però, seria forassenyat.

Amb els informes que encarreguen els òrgans públics passa com amb la dona del Cèsar. Cansat el Cèsar Castells de passar per banyut ens ofereix un informe sobre els informes. Analitzen 300 informes encarregats per la Generalitat del Nord, dels quals una sisena part contenen irregularitats notòries.

Això ens pertorba greument. Tothom hauria donat per suposat un percentatge invers,. Resulta que cinc sisenes parts dels reports tècnics encarregats podrien servir fins i tot per quelcom. No m’ho crec, car al capdavall aquests reports són una mena de PER (certament, molt més generós) per a empreses de consultoria i per al món acadèmic. Aviat algú hauria d’enllestir un report del report dels 300 reports. Els 300, llavors, probablement acabarien com a les Termòpiles.