dimecres, 2 de setembre del 2009

La cartelleria de l’MLPD davant les eleccions al Bundestag

L’MLPD (Partit Marxista-Leninista d’Alemanya) va néixer el 1982 de la confluència de diferents formacions polítiques de l’anti-revisionisme, particularment de corrent maoista. Més d’un quart de segle després, es mou entre les temptacions de la tercera socialdemocràcia (al redós de la primera, de l’SPD, i de la segona, Die Linke) i entre allò que anomenen el socialisme autèntic (echten sozialismus). En la imatge veiem alguns dels cartells de l’MLPD, que són els que s’utilitzen tant en període electoral com entre elecció i elecció, i que reflecteixen les consignes bàsiques d’alternativa socialista de la formació d’Stefan Engel:
1.- Außergewöhnliche Situationen erfordern radikale Lösungen! (Situacions extraordinàries demanen solucions radicals). La frase luxemburguiana és precisament il·lustrada amb els retrats de Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg, els dirigents del moviment espartaquista del quals sorgiria el Partit Comunista d’Alemanya (KPD) i que foren “desapareguts” per les milícies reaccionàries coaligades amb el govern socialdemòcrata de dretes de Schiedemann-Noske.
2.- Aufpassen: nach den Wahlen kommt das Zahlen!, consigna que fa referència a com després de les eleccions, les formacions parlamentàries han de tornar els favors als qui han finançat les seves campanyes.
3.- Banken und Konzerne sollen die Krisenlasten selber zahlen!, és a dir que les conseqüències de la crisi les paguin bancs i consorcis empresarials. La consigna pot ser adient però no caldria perdre de vista que tota la riquesa social prové del treball humà (i dels productes de la natura) i que, per tant, els bancs i els consorcis en cap cas poden pagar des de la pròpia riquesa.
4.- Erneuerbare Energien: Kreislaufwirtschaft (Energies renovables: economia del reciclatge). El cartell s’il·lustra amb una imatge de la Terra vista a gran alçada, que remarca el seu caràcter planetari, i que deixa entendre que aquesta demanda es vincula a la qüestió de l’escalfament lligat a la sobreemissió antropogènica de gasos d’efecte hivernacle originaris de la combustió de petro-derivats.
5.- Erzeugerpreiserauf-Lebensmittelpreiserunter. Aquesta consigna, que demana traslladar els preus de producció als preus dels queviures, s’adreça doblement a la pagesia (en el sentit que així rebria un preu més elevat per al seus productes) i als consumidors de les classes populars (que veurien reduïts els preus dels productes bàsics). El cartell s’il·lustra amb una vedella, i és que en la carnívora alemanya hi ha poques concessions al vegetarianisme.
6.- Freiheit für Palästina! (Llibertat per Palestina). Aquest és un cartell arriscat en el clima polític alemany (inclosa l’esquerra alemanya). És l’únic cartell adreçat a una qüestió internacional concreta, per bé que sigui una qüestió que serveix de xibolet en els països més diversos, i Alemanya, cada vegada, n’és menys una excepció.
7.- Für die Befreiung der Frau (Per l’alliberament de la dona).
8.- Für mehr demokratische Rechte und Freiheiten! (Per més drets i llibertats democràtiques). La il·lustració del cartell fa referència a la llibertat de manifestació i protesta.
9.- Gleiche Rechte für alle in Deutschland lebenden Menschen! (Igualtat de drets per totes les persones que viuen a Alemanya). La il·lustració del cartell fa referència al caràcter multiracial de la societat que viu a Alemanya i vol denunciar el fet que hi ha una gradació de drets d’acord amb l’estatus polític (ciutadà federal – ciutadà comunitari – extracomunitaris amb situació oficialitzada – extracomunitaris en situació no-oficialitzada).
10.- Hoch die internationale Solidarität (Amunt la Solidaritat internacional). El cartell s’il·lustra amb la imatge de Korda amb Ernesto Che Guevara. Fa referència al doble treball internacional de l’MLPD de manteniment d’una “xarxa internacional” de “partits marxistes-leninistes” i de denúncia de les ingerències imperialistes en els processos polítiques progressius d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.
11.- Jugend will Zukunft - Rebellion ist gerechtfertigt! (La joventut vol futur-la rebel•lió és justificada). La consigna s’il·lustra amb una manifestació estudiantil a Grècia. L’MLPD ha seguit de prop les protestes dels darrers mesos a Atenes, Salònica i d’altres ciutats gregues.
12.- Kapitalismus-Kritik – das Original. (Crítica del Capitalisme – l’Original). El cartell s’il·lustra amb un retrat de Karl Marx. L’MLPD havia calculat que la crisi desfermaria replantejaments en cercles intel·lectuals sobre el capitalisme, i amb aquesta consigna volia combatre el subjectivisme i oportunisme de moltes d’aquestes anàlisis. No obstant això, el clima general, també a Alemanya, ha estat d’un atrinxerament de les posicions ortodoxes.
13.- Schluss mit dem Krisenchaos! Vorwärts zum echten Sozialismus! (Fora el caos de la crisi! Endavant cap al socialisme autèntic!). El cartell s’il·lustra amb una Manifestació del Primer de Maig, i reivindica el socialisme com a sortida a l’atzucac de crisi permanent en la qual viu la classe treballadora alemanya.
14. Statt Kurzarbeit und Entlassungen – 30 Stunden Woche bei vollem Lohnausgleich (Per comptes de manca de treball i acomiadaments – 30 hores setmanals amb salari complet). L’MLPD presenta la consigna de les 30 hores setmanals com a via per a la plena ocupació.
15. Revolutionen – Lokomotiven der Geschichte (Revolucions – Locomotores de la història). El cartell s’il·lustra amb Karl Marx (autor de l’expressió) i Lenin.
16. Rückzug aller deutschen Truppen aus dem Ausland (Retorn de totes les tropes alemanyes de l’exterior). En els darrers 20 anys, Alemanya s’ha implicat més i més en les tasques de policia del sistema imperialista, sempre venudes com a missions humanitàries. El cartell presenta una dona que porta el fill al braç dret i que estén l’esquerra en senyal de rebuig als helicòpters i tancs que venen a “alliberar-la”. D’aquesta forma, la consigna s’entén com a fórmula de rebuig a l’expressió militar de l’imperialisme alemany.
17.- Verbot aller faschistischen Organisationen (Prohibició de totes les Organitzacions feixistes). La consigna antifeixista s’expressa amb una hiena que porta al coll una creu de ferro, símbol que expressa la qualificació de feixista de totes les organitzacions reaccionàries, nacional-demòcrates i conservadores incloses.
18.- Vertrauen ist gut – Kontrolle ist besser! (La confiança és bona – El control és millor). La frase és presa de Lenin, que il·lustra el cartell. Es tracta d’una consigna reivindicativa de la centralització i planificació econòmiques.
19.- Weg mit Hartz IV! (Fora el Hartz IV). El Hartz IV és la versió en funcionament, des de l’1 de gener del 2005, del programa de contrareforma del mercat laboral que impulsa la comissió presidida per Peter Hartz, antic executiu de recursos humans de Volkswagen. El cartell mostra la fotografia d'un bloc de l’MLPD en manifestació contra aquest pla.
20.- Wer will, dass sich nichts ändert, wählt: CDU, CSU, FDP, Grüne (Qui vulgui que res no canviï, que voti: CDU, CSU, FDP, Grüne). Aquest cartell és el contra-cartell. El disseny del cartell atribueix el color oficial a cada sigla (el blau a la CDU, el violat a la CSU bavaresa, el groc a l’FDP, el vermell a l’SPD, el verd a Grüne). El disseny talla les darreres lletres de l’SPD i de Die Grüne, tot donant a entendre que la llista no és exhaustiva. En tot cas, l’MLPD s’està d’incloure Die Linke en la llista de formacions preservadores. Veurem quan dura aquesta exclusió.