dimecres, 9 de desembre del 2009

Barcelona (també) Decideix!: l’extensió del moviment de les Consultes

El 13 de setembre, les Consultes sobre la Independència van arrencar a Arenys de Munt, amb una població de 8.000 persones. El 12 de desembre caldrà afegir-hi els gairebé 30 veïns de Sant Jaume de Frontanyà. I, l’endemà, més de 160 municipis, amb una població agregada de més 830.000 persones. En la llista d’ahir, calia sumar-hi desenes i desenes de municipis, amb una població agregada de prop de 820.000 persones. En global, doncs, el territori de les Consultes cobria una població superior als 1.650.000. Però aquesta xifra cal posar-la al dia. Perquè s’ha presentat avui Barcelona Decideix!. Barcelona té una població de 1.675.000 habitants. Això vol dir que el territori de les Consultes, a 25 d’abril, podria cobrir una població de 3.330.000 persones.

En el comunicat davant del 13 de desembre, la Coordinadora Obrera Sindical concloïa, primer, amb una crida a “continuar el 14D amb l’extensió de les consultes populars a totes les comarques dels Països Catalans on sigui possible”. A hores d’ara, amb Barcelona Decideix, la població consultada de 3.330.000 persones suposa un 24% de la població dels Països Catalans. La possibilitat tècnica hi és, però també són evidents les dificultats per fer pujar aquesta xifra. Una cosa és convocar 700.000 persones a votar el 13-D i una altra és saber quantes hi aniran. I, encara més, quantes no hi votaran per no saber on fer-ho o saber sí ho podien fer o no. La difusió, amb els mitjans en contra, és complexa. I també juga en contra el fet que, fora de Montserrat Nebrera i alguns exemples escadussers, els dependentistes no fan campanya pel NO. Tot i amb tot, la virtut de les consultes és el fet que són una demostració pràctica que el dret d’autodeterminació no es demana (ni a les institucions autonòmiques, ni a les estatals, ni a les comunitàries) sinó que s’exerceix. Als barcelonins els queden quatre mesos i dues setmanes per convertir el diumenge posterior a la Diada de Sant Jordi (que enguany s’escau en divendres) en una jornada històrica.

2 comentaris:

Rocaberti ha dit...

He llegit amb molt d'interès les teves darreres entrades, sobre les consultes populars de demà.

El tema de la participació el trobo molt interessant. Una baixa participació es veuria com un fracàs de la convocatòria, és cert. Però una alta participació probablement s'aconseguiria a costa d'augmentar els vots del "NO", cosa que tampoc afavoreix els plantejaments sobiranistes.

El problema suposo que rau en saber on està el sostre del vot del "SÍ": En el 40%? En el 50% En el 60%?

DL ha dit...

Personalment, penso que seria millor una participació alta, de més de 2/3, encara que el NO explícit superés el terç de vots emesos, que no pas una participació fluixa. De moment, si sumem Arenys de Munt i Sant Jaume de Frontanya, el SÍ se situa en un 40%. Per elevar-lo, cal elevar la participació. I que hi hagi NO a les urnes, o fins i tot que el NO guanyés en algun punt concret, no ens ha de preocupar. Perquè el NO ja el tenim.