diumenge, 6 de desembre del 2009

El pare de la constitució espanyola

Abans: Mantingueu la unitat de les terres d’Espanya exaltant la rica multiplicitat de les regions com a font de fortalesa de la unitat de la Pàtria (Testament Polític de Francisco Franco, llegit el 20 de novembre de 1975).
Després: La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i de les regions que la integren i la solidaritat entre totes elles (Constitució Espanyola, article 2).

Abans: Les Forces Armades de la Nació, constituïdes pels Exèrcits de Terra, Mar i Aire i les Forces d’Ordre Públic, garanteixen la unitat i independència de la Pàtria, la integritat dels seus territoris, la seguretat nacional i la defensa de l’ordre institucional (Llei Orgànica de l’Estat, article 37; segons la disposició de Francisco Franco, signada l’1 de gener de 1967).
Després: Les Forces Armades, constituïdes per l’Exèrcit de Terra, l’Armada i l’Exèrcit de l’Aire, tenen com a missió garantir la sobirania i la independència d'Espanya, defensar-ne la integritat territorial i l’ordenament constitucional (Constitució Espanyola, article 8).

Abans: La persona del Cap d’Estat és inviolable. Tots els espanyols li deuran respecte i acatament. Tot el que el Cap d’Estat disposi en l’exercici de la seva autoritat ho haurà de referendar, segons els casos, el President del Govern o el Ministre a qui correspongui, el President de les Corts o el President del Consell de Regne, mancant de valor qualsevol disposició que no s’ajusti a aquesta formalitat. Dels actes del Cap d’Estat seran responsables les persones que els referendin. (Llei Orgànica de l’Estat, article 8; segons la disposició de Francisco Franco, signada l’1 de gener de 1967).
Després: La persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes seran sempre subjectes a referendament. Els actes del Rei seran referendats pel President del Govern i, en el seu cas, pels Ministres competents. La proposta i el nomenament del President del Govern seran referendats pel President del Congrés. Dels actes del Rei seran responsables les persones que els referendin. (Constitució Espanyola, articles 56 i 64).

Abans: Instaurada la Corona en la persona d’un Rei, l’ordre regular de successió serà el de primogenitura i representació, i serà preferida sempre la línia anterior a la posterior; en la mateixa línia, el grau més pròxim al més remot; en el mateix grau, l’home a la dona, la qual no podrà regnar, però sí, en el seu cas, transmetre als seus hereus el dret, i, en el mateix sexe la persona major a la menor. (Llei de Successió a la Presidència de l’Estat, article 11; segons la disposició de Francisco Franco, signada el 26 de juliol de 1947).
Després: La Corona d’Espanya és hereditària en els successors de S. M. Joan Carles I de Borbó, legítim hereu de la Dinastia històrica. La successió al tron seguirà l’ordre regular de primogenitura i representació, i serà preferida sempre la línia anterior a les posteriors; en la mateixa línia, el grau més pròxim al més remot; en el mateix grau, l’home a la dona, i en el mateix sexe la persona major a la menor. (Constitució Espanyola, article 57).

2 comentaris:

Salvador ha dit...

Quin gran invent això del Copy - Paste.

Lluís Bosch ha dit...

Felicitats per aquest bon treball que ajuda a aclarir dubtes...!