dijous, 31 de desembre del 2009

Els passatgers d'avions, quins terroristes!

L'incident del vol Amsterdam-Detroit del passat dia de Nadal amenaça d'estrènyer les mesures de seguretat dels passatgers d'avions. De moment, sembla, caldrà estrènyer-se la bufeta de l'orina. Això, que és relativament fàcil en vols intracontinentals, no ho és gens en vols transatlàntics. La precaució d'anar-hi just abans de l'embarcament es fa, en qualsevol cas, imperativa. Sempre ens quedarà la possibilitat de fer com la Lisa Nowak.

Una altra mesura de seguretat consisteix en el fet que durant el vol, hom haurà de restar en el seient. L'equipatge de mà es trobarà fermament tancat en els armariets, i per accedir-hi caldrà demanar permís. Res de llibres ni de sudokus. Tot el més que es podrà fer serà llegir la revista de la companyia, i prou. Tampoc no res d'ipods ni cap altre aparell electrònic, ja que pot interferir en els aparells de navegació.

De nou, en un vol Eivissa-Mallorca això seria suportable. Però es fa certament feixuc si el vol ha de durar més de dues hores. Només hi haurà l'opció de fer una clapadeta.

Les víctimes de les noves mesures ja han començat a comentar-les en la pàgina web de la TSA nord-americana. Que per un error del sistema de seguretat de l'aeroport d'Amsterdam, ara ho hagin de pagar tots els passatgers a molts els sembla massa. A d'altres, els sembla que les mesures són prou raonables, i que cal garantir la seguretat contra el terrorisme.

Unes mesures de seguretat massa estrictes poden generar conflictes. L'entorn claustrofòbic de l'avió pot convertir qualsevol rabieta sense importància d'un passatger en un motí o, encara pitjor, en una batussa entre passatgers.

Si mirem les estatístiques una cosa és clara. La majoria de víctimes de macroatemptats terroristes han mort mentre eren en el seu lloc de treball o en un hotel, o mentre viatjaven en ferrocarril o en autobus. Tot i així, cal pensar si no serà més convenient substituir els vols per combinacions ferroviàries. Hi perdrem més hores, però guanyarem en tranquil·litat, i no tindrem la sensació de ser uns terroristes en potència per demanar una manteta a l'assistent de vol. Podrem llegir l'Anna Karenina entre Moscou i Petrograd, o l'Assassinat a l'Orient Express mentre anem de Viena a Budapest. Potser no ens estalviarem gens ni mica de diners (o hi perdrem, i tot), però segur que si ens ho mirem també des de l'aspecte de les emissions de CO2 la cosa millora.

Mentrestant, Obama anuncia que es prepara un atemptat biològic de grans proporcions als Estats Units. Esperem que tot quedi en una nova pandèmia de grip.