diumenge, 13 de desembre del 2009

L'estat de les consultes després del 13-D

Entre els municipis que celebraven avui la Consulta sobre la independència de la nació catalana, hi havia Sant Cugat del Vallès i el Papiol. A Sant Cugat, el municipi de més habitants que ha fet fins ara la consulta, la participació ha estat de 25,48%. Al Papiol, la xifra de participació ha arribat a un 21,13 %. Això ha suposat que un 24,01% del cens total de Sant Cugat s’ha manifestat explícitament favorable a la independència. I que al Papiol aquesta xifra ha estat del 19,15%.

Una atenció especial mereix Berga, un dels municipis on les paperetes deien Països Catalans: un 31,48% del cens ha votat SÍ a la independència dels Països Catalans. Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, eren les dues principals poblacions penedenques que feien la consulta i, respectivament, s’hi han pronunciat per la independència el 21,72% i el 14,58% de la població major de 16 anys. A Vic aquesta xifra ha puja al 41,55%, degut en bona mesura a la intensa campanya menada per Osona Decideix.

El Pla de l’Estany ha esdevingut la primera comarca en realitzar de forma completa la Consulta sobre la Independència. Els vots afirmatius han suposat un 24,54% del cens.

La gran virtut del 13D, doncs, és oferir un panorama per veure fins on arriba a hores d’ara el suport explícit a la independència. I més enllà de les xifres, l’esforç organitzatiu per bastir més de 160 consultes en tres mesos ha d’aprofitar-se per dur el procés endavant, per eixamplar-lo a tota la nació i per dotar-lo d’una perspectiva popular realment trencadora.

Cal, doncs, incorporar a l’estat de les Consultes els resultats d’aquest diumenge. Escrutades les dades de 166 municipis (inclosos Arenys de Munt i Sant Jaume de Frontanyà), amb un cens de 702.072 persones:
- 509582 persones (72,58%) s’han abstingut.
- 182625 persones (26,01%) han votat SÍ.
- 006186 persones (00,88%) han votat NO a la independència.
- 002958 persones (00,42%) han votat en BLANC.
- 000721 persones (00,10%) han vist declarat el seu vot NUL.

Entre les declaracions de la jornada podem destacar les d’en Marc Sallas, de la CUP de Badalona, que ha dit que “les consultes d’avui són una clara mostra que és amb l’autoorganització popular i amb la mobilització continuada com els Països Catalans guanyarem la independència”. I serà amb autoorganització popular i amb mobilització continuada que hom podrà guanyar-se porcions creixents d'aquest vora 75% de majoria silenciosa.

ANNEX. En aquest full de càlcul podeu trobar:
- dades sobre els municipis que han organitzat o preparen una consulta sobre la independència.
- els municipis que l'han celebrada, ordenats pel percentatge del cens que s'ha declarat per la independència. Hi ha 23 municipis on el SÍ ha obtingut la majoria absoluta sobre el cens.
- els municipis que l'han celebrada, ordenats per la diferència percentual sobre els cens respecte els qui van referendar l'estatut d'autonomia vigent. Hi ha 50 municipis on el SÍ a la independència ha superat el sí a l'estatut d'autonomia vigent.