dilluns, 9 d’agost del 2010

A un mes i 20 dies de la Vaga General del 29 de setembre

El dimecres 29 de setembre del 2010 serà una jornada de mobilitzacions. Entre les mobilitzacions hi ha convocada una vaga general contra la reforma laboral i les retallades del govern Zapatero.

La Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha defensat la convocatòria en deu raons:
1.- Per les persones aturades. La COS estima que als Països Catalans 1.400.000 treballadors es troben en situació d’atur. D’aquests un 35% són de llarga durada, i un 36% no reben cap prestació. Com que hi ha la intenció de retirar l’ajuda dels 420 €, aquestes xifres augmentaran. Ja no és una qüestió només de taxa de desocupació: el 60% dels joves treballadors menors de 25 anys no té feina. La reivindicació d’aquest punt és clara: a) creació de llocs de treball estables i amb condicions dignes i, en segon lloc, b) protecció real de les persones aturades durant tot el temps en que no trobin feina.
2.- Contra la Banca i la resta de culpables de la crisi. La COS denuncia el fet que, esclatada la bombolla immobiliària, les entitats financeres treure ara profit a partir dels interessos d’un deute públic alimentat pels diners del ‘rescat’ del sistema financer. No hem d’oblidar que la percepció popular de la situació actual és que hi ha hagut una mena de maltempsada, que ha reduït la ‘riquesa agregada’, i no pas una fonamental ‘redistribució’ de la riquesa en benefici de, com assenyala la COS, “grans executius, diputats, assessors, alta burocràcia política i sindical, militars, casa reial, etc.”.
3.- Contra la Reforma Laboral i les retallades salarials. La COS recorda el llegat de les passades (contra)reformes laborals, i com el 60% dels aturats dels Països Catalans provenen de la contractació temporal. Recorden que la precarietat i l’acomiadament més barat, lluny de disminuir l’atur i la temporalitat, l’augmenten.
4.- Per fer front a tot el que ens vindrà. Sota aquest punt la COS assenyala l’augment de l’edat de jubilació (dels 65 als 67 anys) i l’espectre de noves propostes de reforma laboral.
5.- Per la justícia social, la dignitat, la solidaritat i la llibertat. La COS recorda que els esdeveniments actuals tornen a demostrar que “les polítiques dels governs que patim no es decideixen pels resultats electorals”. Els estats fan polítiques d’acord amb dictats del poder financer. Això fa que els estats com l’espanyol hagin de reforçar la justificació de la seva existència a través del ‘nacionalisme banal’, mentre s’obeeixen les recomanacions de l’exterior. La COS, doncs, considera que “la vaga general ha de servir per reivindicar la democràcia i la sobirania del nostre poble, i decidir unes polítiques a favor dels interessos de la majoria treballadora”.
6.- Per començar a trencar les nostres cadenes. En aquest punt la COS denuncia que els mitjans de comunicació enforteixen la percepció de la crisi com a “catàstrofe natural”, idea que enforteix la visió d’una sortida a través de l’austeritat i la resignació.
7.- Per avançar en la Unitat Obrera i Popular. En aquest punt, la COS es mostra crítica envers els sindicats institucionals i les seves burocràcies, així com envers la dinàmica de “diàleg i pau social”. Contra aquest model, la COS defensa un model sindical d’alliberament. És un model que parteix de “l’escalada de mobilitzacions, organització i participació activa de totes les persones treballadores”, que suma “col•lectius de base, seccions sindicals, associacions culturals i de veïns” i que avança en la “construcció de la Unitat Popular”. De moment, segons la COS, la principal tasca d’aquesta unitat popular és aturar els atacs dels governs estatals i autonòmics.
8.- Perquè tot el que està passant no s’arreglarà votant ni PP, ni PsoE, ni CiU, etc. La COS denuncia que l’única participació dels treballadors en la democràcia burgesa és pagar els impostos i votar cada 4 anys. A la pràctica, les eleccions es redueixen a una alternaça entre opcions que comparteixen el model econòmic.
9.- Per començar a mobilitzar-nos i augmentar el nivell de resposta i organització obrera i popular. La COS considera que la vaga del 29 de setembre és una oportunitat per trencar amb la passivitat i la por, i aixecar un mur de solidaritat envers els atacs dels governs i patronals.
10.- Per avançar i preparar la Vaga General a totes les nostres comarques, superant les fronteres dels estats espanyol i francès. Més enllà de la convocatòria del 29 de setembre, la COS contempla una futura Vaga General a tota Europa, que hauria d’arribar “a totes les nostres comarques” i que avanci “en el camí del nostre alliberament complet, com a persones, com a classe oprimida i com a poble ocupat”.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Un altre cas com la manifestació del 10 de juliol, on pel que es veu els catalans (en aquell cas, els independentistes) hem de donar suport a una mobilització promoguda per forces alienes fent veure que l'aprofitarem i en farem qui sap què.

Em fa l'efecte que aquí, els únics que s'aprofitaran d'alguna cosa, seran els de sempre, dels de bona fe.

I si no, em pregunto perquè la COS, per exemple, accepta una vaga d'un sol dia (pel que tinc entès, les vagues duren fins que s'assoleixen els objectius), programada a tres mesos vista?

DL ha dit...

En aquest cas, segurament de la vaga no se n'aprofitarà ningú, ja que el seguiment serà previsiblement molt baix.